



Abu Dhabi en Dubai
Kun je in de wolken zijn in Abu Dhabi? Ja hoor, dat kan. Op de derde dag van ons verblijf nemen we plaats in een watervliegtuigje van Seawings voor een vlucht boven deze Golf-metropool, de woestijn en de Perzische Golf. We vliegen op ongeveer 200 meter hoogte en hebben een prachtig en weids overzicht over de omgeving. Hoewel het helder weer is, vliegen we toch door een paar wolken, maar die ontnemen ons niet het zicht op de magie van wat zich onder ons bevindt: een adembenemende skyline van futuristische gebouwen - qua architectuur is het ene nog mooier dan het ander -, de eindeloze woestijn en de rustig voortkabbelende Golf. In de wolken dus, letterlijk en figuurlijk, verrukt over wat we meemaken. Abu Dhabi - en dat geldt zeker voor het nabijgelegen Dubai, dat we nog gaan bezoeken - is Manhattan, maar dan imposanter. De vlucht is spectaculair en dat ligt niet alleen aan het feit dat we met een watervliegtuigje vliegen (op zich al geweldig), maar zeker ook aan wat we onder ons zien. We kijken onze ogen uit.



Abu Dhabi is een flink grote stad, maar nog lang niet afgebouwd. Overal zien we hijskranen, grote bouwputten. Hier heeft men letterlijk torenhoge ambities. De stad moet en kan nog veel mooier, zo denkt men hier. En vooral aantrekkelijker voor de toerist. Want tot nu toe had Abu Dhabi daar minder oog voor; er was immers olie en dus geld genoeg. Maar nu probeert men ook het toeristengeld te gaan verdienen. Abu Dhabi maakt volgens ons een goede kans om een toeristische bestemming van formaat te worden. De stad heeft daarvoor al veel in huis en er komt nog meer. Veel meer, zoals we gaan ervaren.



Twee dagen eerder zijn we aangekomen in deze wereldstad. We logeren in het Yas Viceroyhotel, een vijfsterren hotel op het eiland Yas. Alweer zo’n voorbeeld van groot,groter, grootst. Het enorme qua architectuur prachtige en chique hotel is gedeeltelijk over de racetrack van het Formule 1 racecircuit gebouwd. Even verderop ligt een mooi aangelegde jachthaven met horeca. Niet ver er vandaan liggen Ferrari World en Water World, twee enorme amusementsparken. En dit alles ingebed in een bijzonder fraai vormgegeven omgeving, met aandacht voor de kleinste details. Het is hier overal schoon, bijzonder schoon. Geen vuiltje, geen spoor van graffiti in het straatbeeld.



Gisteren, op onze tweede dag, hebben we een woestijnkamp bezocht. Een nogal toeristisch gebeuren, maar niet ongezellig om er te zijn. Je kunt een henna ‘ tatoeage’ laten zetten, je zelf hullen in Arabische kledij, op de foto met een woestijnvalk, zandsurfen en er zijn squads. ‘s Avonds is er een barbecue, waarbij je laag gezeten op kussens de show van de buikdanseres kunt bekijken (of meedansen!). En je kunt er dune bashen. Met een jeep kun je door de woestijn rijden. Als je dat heel hard doet, en daarbij over de hoge heuvels scheurt, schuin met 1 kant in de lucht en bijna loodrecht omlaag, dan heet dat 'dune bashen'. Voor sterke magen en stevige ruggen. Wij vinden het leuk om mee te maken. De woestijn zelf is mooi, maar om heel eerlijk te zijn: zeker niet de mooiste die we hebben gezien.















In Oud Dubai bezoeken we het Dubai Museum, waarin een overzicht wordt gegeven van hoe men hier in de woestijn vroeger leefde en werkte. Een mooi ingerichte en interessante tentoonstelling: de moeite waard! In de wijk Bastakiya , de oude Iraanse wijk, nemen we het bootje dat over de creek (die oud Dubai in tweeën deelt) vaart. Deze veerbootjes worden gerund door Somaliërs, mensen uit Zanzibar en Iraniërs. In de goudsouk aan de overkant (‘ Gold City’) wordt het meeste goud ter wereld verhandeld. Naast de goudsouk ligt de specerijensouk. We zien Burj el Kalifa, het ruim 800 meter hoge gebouw dat andere wolkenkrabbers bijna in het niets doet verdwijnen, Burj Al Arab – het 321 meter hoge luxueuze hotel dat in zee gebouwd is – en Palm Jumeirah, de wijk die in de vorm van een palmboom in zee is gebouwd. Dit is echt een plek voor de rijken; ook westerse beroemdheden zoals David Beckham en Elton John hebben hier een huis.










Dag vijf, een vol programma weer. Vandaag staat grotendeels in het teken van Saadiyat eiland. Saadiyat eiland ligt tussen downtown en Yas eiland, en de regering heeft er grootse plannen mee.

We ontmoeten eerst zeebiologe Arabella Willing in het Park Hyatt hotel, gelegen aan een prachtig wit strand dat negen kilometer lang is. Abu Dhabi heeft prachtige natural islands en de natuur is het waard om beschermd te worden. Arabella werkt voor het Turtle Conservation Program. Behalve dat ze zich bekommert om het zeeleven, vooral om de zeeschildpadden (Hawkshill Turtle), kun je met haar ook op excursie door de kreken, wandelen over de zandeilanden en varen door de mangrove om het zeeleven te spotten, b.v. de dolfijnen (www.captaintonys.ae). Er is ook een rijk vogelleven, vertelt Arabella, zelfs flamingo’s vind je hier. Arabella is waarschijnlijk de enige zeebiologe die in dienst is van een hotel. Een hotel, dat veel geeft om de natuur en het zeeleven blijkbaar. Een prima zaak. De natuur, zo begrijpen wij, blijft hier, ondanks de letterlijk torenhoge ambities van Abu Dhabi. Arabella noemt Abu Dhabi ‘a friendly country with a high quality of life’. We twijfelen er geen moment aan. We genieten van een heerlijke lunch en gaan daarna verder met ons bezoek aan dit eiland.


Waarom zou je Abu Dhabi beslist eens moeten bezoeken? Onze indruk na een aantal gevarieerde en geweldige dagen: omdat het een prima klimaat heeft, mooie stranden, luxe hotels en veel uitstekende restaurants. Dat zou op zich al voldoende moeten zijn. Maar er is veel meer. Amusement in de vorm van Ferrari World en Water World, cultuur, de grote moskee en de souks, de dhows waarmee je op zee langs de stad kunt varen, de natuur: mangroven, zandeilanden en – verderop – de woestijn. En er komt nog veel meer. Abu Dhabi is er klaar voor.
,Voor foto's van onze reizen ga naar: renelione.magix.net
For our travel pictures: renelione.magix.net
Zambia, Victoria Falls 2009
Jordan, Wadi Rum 2012
Carribean, Bonaire 2009
Nepal, Kathmandu 2018
Namibia, Etosha 2009
Indonesia, Bali 2010
Netherlands, Dronten 2019
Izamal, Mexico 2015
Marocco, Rabat 2010
Ecuador, Galapagos 2008
Cambodia, Angkor/Ta Phrom, 2019
Bryce Canyon, Utah, USA 2013
Kenia, Masai 2005
Chili, Salar de Atacama, 2019
USA, California, Yosemite NP 2013
Uluru, Northern Territories, Australia, 2006
Lesotho 2017
Tanzania, Tarangire NP, 2005
Brazil , Pantanal, 2003
Abu Dhabi, 2013
Ireland, Macroom, Cork 2010
Spain, Valencia, 2017
Italy, Arezzo 2016
Botswana, Chobe NP, 2009
Indonesia, Bali, 2010
Thailand, Kanchanaburi, 2001
Germany, Rheinland Palts, Moselle river, 2020
Birma (Myanmar) Bagan, 2010
USA, Colorado, Silverton - Durango, 2014
The Hague, Netherlands 2020
Canada, Lake Louise, 2015
France, Normandy, Etretat, 2018
USA, New York City, Broadway-Times Square, 2023
Panama, Embera Indians, 2023
Spain, Polop 2017
Norway, Alesund 2012
Netherlands, Kinderdijk, 2021
Netherlands, Friesland, Ameland 2011
Indonesia, Java, near Bandung 2007
Canada, Quebec City, 2023
Spain, Orihuela 2018
Colombia, Cartagena 2023
Spain, Basque Country, 2017
Nepal, Pagan, 2018
Italy, Tuscany, 2016
USA, Boston, Massachusetts, 2023
Honduras, 2023
South Africa, Mpumalanga/Limpopo, 2023
USA, South Dakota, Badlands NP, 2014
Argentina, Lago Argentino (Los Glaciares NP), 2007
Bolivia, 2019