U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

De wereld op de foto

 BRAZILIË, PIPA


                                                       
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In september 2011 zijn we twee weken naar Pipa, Brazilië geweest. Dit keer geen rondreis, maar gewoon genieten van de Brasilian way of life in deze mooie rustige plaats met zijn prachtige omgeving.
Pipa en Tibau do Sul zijn twee relaxte dorpen, die op 7 kilometer afstand van elkaar liggen aan de Braziliaanse Noordoostkust, ongeveer 75 km ten zuiden van Natal, in de deelstaat Rio Grande do Norte. Hoewel het toeristenplaatsen zijn overheerst hier de gemoedelijkheid en kleinschaligheid, die we ons van veel meer toeristische bestemmingen zouden wensen. Hier tref je nog het echte Braziliaanse leven aan de ene kant en voorzieningen voor toeristen aan de andere kant. De grote aantrekkingskracht van dit gebied ligt, naast het laid-backgevoel dat hier meteen bezit van je neemt, in de prachtige natuur. En dan met name enkele fraaie stranden en baaien: Praia do Amor (het liefdesstrand, inderdaad!), Baia dos Golfinhos (waar de dolfijnen op enkele meter afstand van je zwemmen) en Praia do Madeiro.

                                          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In Pipa vind je geen hoogbouw, geen schreeuwerigheid, maar rust en gezelligheid. Het oorspronkelijke vissersdorp Pipa is nog kleinschalig, behapbaar en daardoor genietbaar. Voor de Brazilianen is Pipa wel degelijk een bekende toeristische bestemming: 95% van de toeristen hier komt uit Brazilië, en dan voornamelijk in het hoogseizoen, de maanden december/januari en juli/augustus en in de weekenden. Overdag heerst er een warme landerigheid, er zijn weinig mensen op straat. ’s Avonds komt er meer leven in de brouwerij. Pipa telt voldoende hele goede restaurants en barretjes, en de dorpsstraat, ongeveer één kilometer lang en evenwijdig aan het strand, is dan gezellig druk.
De kenmerken van Pipa zijn de dolfijnen, de prachtige zandstranden en duinen omgeven door fraaie kliffen, die tot zo’n 50 a 60 meter hoog oprijzen vanaf het strand. In en vanuit Pipa kunnen voldoende activiteiten worden ondernomen: boottochtjes, kayakken, surfen (Praia do Amor, Praia dos Afogados), paardrijden, een buggytour door de hoge duinen en over de stranden, sandboarden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Van de ongeveer 5% buitenlandse toeristen komt een opvallend groot deel uit Nederland. Andere nationaliteiten hebben wij er nauwelijks gezien. Natal heeft een luchthaven en er wordt vanuit Amsterdam rechtstreeks op gevlogen. Zeven kilometer ten noorden van Pipa ligt het wat kleinere dorp Tibau del Sol. Ook hier toeristische accomodaties, zij het wat minder dan in Pipa. Het is hier, voor zover dat al kan, nog rustiger dan in Pipa.
Tussen Pipa en Tibau do Sul liggen de prachtige stranden van deze omgeving. Het is mogelijk om vanuit Pipa (hoofdstrand van Pipa) over het strand naar Tibau do Sul te lopen. Je loopt dan over rustige stranden langs hoge kliffen. Let wel op de getijden. Als het (bijna) vloed is of net vloed is geweest, kom je vast te zitten op de rotsen die de diverse stranden van elkaar scheiden. Bij eb loop je hier uiteraard gewoon langs. Er zijn getijdentabellen verkrijgbaar in Pipa, het is verstandig om die van te voren te raadplegen.

                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vanuit Pipa naar het noorden (richting Tibau do Sol) is het eerste strand het Praia da Pipa. Het ‘dorpsstrand’, een vrij druk strand. Daarna volgt het Praia do Golfinhos, het strand van de dolfijnen. Deze zwemmen op gezette tijden (bijna iedere dag) zeer dicht langs het strand. De meeste dolfijnen zie je echter een strand verderop, het Praia do Madeiro. Daarna volgt het Praia de Cacimbinha (hier zie je werkelijk niemand), met prachtige hoge duinen, het Praia do Giz en tenslotte, na zeven kilometer het Praia de Tibau. Uiteraard kun je hier ook heen met de busjes (collectivo’s) die de hele dag met een frequentie van 20 minuten tussen Pipa en Tibau rijden. Omdat de busjes over de doorgaande weg rijden, moet je voor de diverse stranden na het uitstappen nog wel een forse afdaling maken (en op de terugweg: een forse klim).
In Pipa is genoeg accommodatie. In de meeste gevallen is dit een zogeheten pousada. Een pousada is een kleinschalig wat knus aandoend pensionnetje, met meestal een klein huisje (met terrasje) als kamer. Onze pousada ‘Coco Fresco’ is een uitstekende accommodatie, met zwembad, en met een vriendelijke behulpzame eigenaresse, die –evenals de receptioniste- Engels spreekt. Dat laatste is hier overigens wel een zeldzaamheid. Omdat hier bijna geen buitenlandse toeristen komen is Engels spreken blijkbaar niet noodzakelijk, vinden de locals. Een paar basiswoorden Portugees zijn hier dus onmisbaar.

                                            
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Er zijn twee geldautomaten. De automaat in het centrum van het dorp (op het dorpspleintje) is niet aan te raden, want hier wordt regelmatig geskimmed. Achterin de hoofdstraat richting Tibau (voorbij het kerkhof en bussstation, aan de rechterkant) zijn de automaten wel betrouwbaar. Er zijn zoals gezegd genoeg restaurants: een Mexicaan, Thai, pizzeria, en vooral de restaurants Aqui en X kunnen we aanbevelen.
 
Even buiten Tibau do Sul bevindt zich de accommodatie Marinas. Op het terrein van Marinas is een goede creperia. Tegen zonsondergang heb je hier een fantastisch uitzicht. Even verder op richting Pipa, iets voorbij het strand van Tibau, ligt het complex Ponta do Pirambu. Dit is een prima gelegenheid voor een dag heerlijk relaxen: er is een zwembad, voldoende ligbedden, het is er bijzonder rustig en je kunt er heerlijk lekker eten. Massages zijn ook mogelijk. Je hebt hier een prachtig uitzicht op mooie strand van Tibau en de duinen erachter (adres: Rua Sem Pescoco, Tibau, vraag de chauffeur van de collectivo op de hoofdweg, iets vóór Tibau, bij het benzinestation, te stoppen, vanaf de hoofdweg is het dan ongeveer 500 meter lopen).

                                        

 
 
 
 
 
 
 
 
Samenvattend is Pipa een ideale bestemming om helemaal bij te komen: een vriendelijke relaxte sfeer, een gezellig dorp met goede voorzieningen dat nog niet door het massatoerisme is aangetast, absoluut veilig, werkelijk schitterende rustige stranden en een fraaie natuur. Voor mensen die slecht ter been zijn:  het is soms aardig klimmen (steile zijstraten en naar de stranden moeten flinke afdalingen gemaakt worden). Maar zoals iedereen hier doet, doe het vooral rustig aan, dan komt het wel goed.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Santuario Ecologica de Pipa
Tussen het dolfijnenstrand en de Praia do Madeiro ligt het Santuario Ecologica de Pipa. Een bezoek aan dit stukje Atlantisch regenwoud bovenop de kliffen is de moeite waard. Het is één van de laatste stukjes Atlantisch regenwoud die hier zijn overgebleven. Je kunt hier enkele trails lopen, die in moeilijkheidsgraad variëren, maar zelfs de moeilijkste is nog gemakkelijk te doen. Onderweg heb je, wandelend langs de rand van de kliffen, enkele fraaie uitkijkpunten met adembenemende vergezichten. Tropischer en idyllischer kan het haast niet. Bij hoog water zijn zelfs de reuzenschildpadden van bovenaf te zien. In het woud zelf kom je penseelaapjes tegen, die – zeker in de buurt van het kleine informatiecentrum – nieuwsgierig op je afkomen. Een mooie gelegenheid om deze beweeglijke aapjes, altijd lastig om op de plaat te zetten, goed te fotograferen. Het santuario ligt 2 km buiten Pipa, en is te bereiken met de zgn. minibusjes die om de twintig minuten van Pipa naar Tibau do Sul rijden. Het santuario staat langs de doorgaande weg goed aangegeven, vraag aan de chauffeur om er te stoppen.
Entree: 3 reals (ongeveer 1,50 euro). Geopend van 8.00 – 17.00 uur, behalve op zondag.

Je kunt na je bezoek terugwandelen over het strand. Ga daarvoor naar het 1 km verderop gelegen Praia do Madeiro en daal daar de trap (150 treden) naar beneden af. Let trouwens wel op de getijden. Bij hoogwater kun je niet over het strand wandelen! Getijdentabellen zijn overal in Pipa te krijgen.

                                    
  
    Bovenstaande foto is gemaakt in Olinda, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Pipa, maar goed te            bereiken vanaf Pipa.         


Voor foto's van deze reis: renelione.magix.net