U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

dewereldopdefoto

 

(vervolg op deel 1 van Reis langs acht Midden-Amerikaanse landen:  Jamaica  (slot)

 

 

Jamaica

We varen weer twee dagen en zijn dan terug op Jamaica, het tropische eiland waar we deze reis zijn begonnen. We landen in Ocho Rios, ongeveer in het midden aan de noordkust. Ocho Rios is een vakantieplaats, maar van hieruit zijn ook prachtige tochten door de natuur te maken. Wij zullen zo’n tocht maken naar de Blue Mountains.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jamaica was aanvankelijk Spaans (in beslag genomen door Columbus, die het ontdekte), maar de Engelsen besloten al snel het te veroveren. Dat lukte. De Spanjaarden vluchtten naar Cuba en lieten hun slaven achter. Deze ‘Maroons’  trokken zich terug in de bergen en begonnen van daaruit een guerilla-oorlog met de Engelsen. Dat duurde bijna twee eeuwen. In 1833 werd hier de slavernij afgeschaft en de slaven (veelal uit West-Afrika) begonnen hier hun eigen bestaan (boerderijen en plantages). Suiker werd een belangrijk exportproduct. Het grootste deel van de Jamaicanen is dus van Afrikaanse oorsprong, in de bergen bevinden zich nog enkele dorpen waar de Maroons wonen en de dienst uitmaken; wij zullen een van hun dorpen bezoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Blue Mountains ligt ook het dorp Nine Miles, de geboorteplaats van Bob Marley. Helaas kunnen wij dit vandaag niet bezoeken. De tocht gaat van Ocho Rios oostwaarts, langs de noordkust met zo nu en dan mooie baaien en fraai gelegen stranden. De omgeving is groen, weelderig tropisch en de huizen hebben frisse kleuren. Het is zondag, en iedereen houdt zich relaxt op in de straten van de dorpjes, ze ‘hangen’ op straat voor hun kleine huisjes of  in de tuinen van hun huisjes. Via Port Maria bereiken we Buff Bay en slaan daar de bergen in. We maken daar een heerlijke wandeling: door het regenwoud met hier en daar prachtige vergezichten. Het is stil en sereen. We zijn onder de indruk van de schoonheid van dit landschap.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Even verderop bezoeken we een koffieplantage tussen de heuvels en drinken er koffie. Daarna gaan we naar een van de eerder genoemde Maroon-dorpen: Charles Town. Er is een klein museum over de geschiedenis van de Maroons. Onze Maroongids is duidelijk trots op zijn gemeenschap en hun geschiedenis. Tot slot mogen we genieten van een dansvoorstelling. Het gaat er, zoals altijd en overal, kleurrijk en vrolijk aan toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het tropische landschap rijden we terug naar Ocho Rios, een aardig ritje nog. Naar de volgende haven is slechts een klein stukje: over land zo’n 100 km, over zee 154 km. De volgende ochtend komen we aan in de haven waar we afscheid moeten nemen. Alles is weer perfect geregeld en ’s avonds om 19.00 zitten we al weer in het vliegtuig terug naar Düsseldorf, waar we de volgende ochtend rond 10.00 aan komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een fantastische reis, we zijn blij met onze keuze om deze reis te maken. We zijn zo tevreden dat we heel voorzichtig een volgende cruise voor een van de volgende jaren overwegen. Maar eerst nog Zuid-Afrika, dit voorjaar en IJsland, deze zomer. 2023 lijkt een prima reisjaar te worden, waarin we veel van het  gemiste reisplezier in die nare jaren 2020 – 2022 hopen te compenseren. We zullen het zien.